7 Mayıs 2012 Pazartesi

AIESEC ile yurtdışı olanakları

Merhabalar, yakın arkadaşlarımın haberdar olduğu üzere yakın zamanda AIESEC ile yurt dışında staj yapma kararı almış bulunmaktayım. Bu konuda ailemin ve konuyla ilgilenen arkadaşların kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmak ve gelecekte benimle aynı yoldan gidecek insanların işlerini biraz olsun kolaylaştırabilmek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.

Aslında AIESEC in kendi eğitimi bu konuda yetersiz değil. İlgilendiğiniz takdirde başvurduğunuz şubenin staj sorumluları size bu konuda yardımcı olmak için can atıyor olacaklardır. Her sene stajyerlerin katıldığı kongreler ve şube toplantıları düzenleniyor. Stajyerlere çeşitli eğitimler veriliyor. Fakat ben kendi başvuru sürecimde konuyla alakalı internet üzerinden bilgi bulmakta zorlanmadım desem yalan olur. Bu nedenle aslında her AIESEC şubesinden edinebileceğiniz temel bilgileri kendi kişisel tecrübelerimi de katarak sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle bunun samimiyetle yazılmış bir yazı olduğunu belirtmek isterim. İnternet'teki kaynaklarda özellikle sözlük platformlarında yanlış yönlendirmelerle karşı karşıya kalınması mümkün olabiliyor. Bunları AIESEC'de eğlence anlayışının (Enjoying The Partitipation - Katılımdan zevk alma ) son derece sağlam olmasının yan etkisi olarak yorumluyorum. Söz konusu entryler aslında tehdit oluşturmakta çünkü insanlar bu kuruma güvenerek yurt dışına çıkıyorlar. Bu noktada bunun bir sorumluluk olduğu düşüncesindeyim.

1948 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren AIESEC kendini politika dışı, kar amacı gütmeyen, yenilikçi, din, dil, ırk ayrımı gözetmeyen ve tamamen gönüllü üniversite öğrencileri tarafından yönetilen "Dünya'nın En Büyük Öğrenci ve Değişim Organizasyonu" olarak tanımlıyor. Dünyada 110 ülkede, Türkiye'de 12 ilde hem dernek ve ticari işletme statüsünde faaliyet göstermekte. Üyelik tamamen ücretsiz. Kısa bir eğitim sürecinden sonra organizasyonda aktif görevler alabiliyorsunuz.

Staj seçeneği olarak iki farklı alternatif var:


GCDP (Global Community Development Program) - Gelişim Stajı

Bu programla dünyanın herhangi bir yerinde gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorsunuz.
Gönüllülük ruhuyla yapılan bir şey ve mesleki ağırlığı yok denilebilir. Daha çok topluma pozitif bir etkide bulunmak, dilini geliştirmek, farklı bir kültürü tanımak ve kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen üniversite öğrencilerine hitap ediyor.


GIP (Global Internship Program) - Kurumsal Staj

"Uluslararası Staj Değişim Programı" sayesinde 1,5 ay ile 1,5 yıl arasında değişen sürelerle 110 AIESEC ülkesindeki herhangi bir firmada tam zamanlı ve maaşlı staj yapabiliyorsunuz. Her üniversite öğrencisi GIP'ye gidemiyor. Bölümünüze göre bir kısıtlama mevcut. Örneğin istatistik bölümü öğrencisi gidemezken endüstri mühendisliği öğrencisi gidebiliyor.
Süreci özetleyecek olursak öncelikle sınav ücreti yatırıyorsunuz. Yazılı sınav ve sözlü mülakat a giriyorsunuz. Birinden birini geçemediğiniz takdirde sınav ücretiniz yanıyor. Yazılı sınav biraz zor. İngilizce'nize güvenmeniz lazım. AIESEC'in internet üzerinden yürütülen kariyer.net benzeri bir sistemi var: myaiesec.net

---------------------------------------------------------------

Formunuz işleme konduğunda sistemde adınıza bir profil oluşturuluyor. AIESEC şubelerinin sosyal sorumluluk projeleri ve şirketlerin iş tanımlarının yer aldığı formlarda bu sistemde bulunmakta. Sisteme kendi bilgisayarınızdan giriş yapabilir başvurularınızı kendiniz takip edebilirsiniz. Hatta etseniz daha iyi olur :)

---------------------------------------------------------------

Sınavları geçtiğiniz takdirde formunuzu doldurarak sisteme girmeye hak kazanmış oluyorsunuz. Formunuzu sisteme girmek için yine belirli bir ücret ödüyorsunuz. Formunuz sistemde bir yıla kadar kalabiliyor. Sistem üzerinden eşlendiğiniz takdirde Skype programıyla internet üzerinden sözlü mülakat gerçekleştiriliyor. Bu mülakatı da geçtiğiniz takdirde size yurt dışı kapısı aralanmış oluyor. AIESEC şubeleri sizi hava alanından alıyor barınma şehre adapte olma sosyal ortam gibi ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Şubenin kültürüne bağlı olarak size hoş geldin partisi yapabilir veya bir takım ekstra ihtiyaçlarınızı hiçbir şey talep etmeden karşılayabilirler. AIESEC ismi vize ve pasaport işlemleri sırasında kolaylık sağlayabiliyor. Onun haricinde uçak biletiniz yine size ait. Yani toplamda sınava giriş ücreti + form sisteme giriş ücreti + uçak biletini ödemiş oldunuz.

---------------------------------------------------------------

Her ülkeye gidebilir miyim? Sorusu birçok stajyer adayının kafasını kurcalıyor. Ben kendimce bir açıklık getirmeye çalışayım. Daha öncede belirttiğim gibi eşlemeler tamamen internet üzerinden yapılıyor. Formunuz ve CV’niz ne kadar kuvvetli ise imkânınız o kadar geniş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder